Kuka olen?

Olen 47v. äiti ja yrittäjä Karjalohjalta. Työkseni suunnittelen ja rakennan pihoja, sekä hoidan yrityskehitysprojekteja. Perhe- ja yksinyrittäjyys on tuonut elantoni jo 19 vuotta.

Perheeseeni kuuluu 3 nuorta, äitini ja koira. Asumme pellonlaidalla vanhassa talossa, pidämme kotitarveviljelmää ja kotikanalaa, kompostoimme kolmella menetelmällä, teemme puut talvenvaralle, korjaamme hitaasti taloa ja hoidamme daalioita. Kulutamme vähän ja kierrätämme paljon. Vaikka elämäntapamme on hyvin perinteinen ja ekologinen monelta osin, arvoiltani olen liberaali, ajatuksiltani uudistushenkinen ja mieleltäni innovatiivinen. Olen oman kulttuurimme ja ympäristön vaalija, mutta arvostan myös erilaisuutta ihmisissä ja tavoissa. En koskaan rakenna muureja, vaan teen siltoja erilaisten ihmisten ja asioiden välille.

Olen mukana yrittäjyyttä tukevissa ryhmissä ja projekteissa. Perustamassani Innovaatiokeskus Innocellossa olen hallituksen jäsen ja osa operatiivista johtoa. Olen myös osakkaana parissa rakennusalan start-up projektissa. Yrityskehityksessä tällä hetkellä minua eniten kiinnostavat rakennusalan haasteet, liikenteen moninaiset haasteet, maaseudun elinvoiman kasvattaminen sekä yritysyhteistyön tiivistäminen.

Poliitikkona olen kaikin tavoin aktiivinen. Olen Keskustan Karjalohja-Sammatti paikallisyhdistyksen puheenjohtaja, Lohjan kunnallisjärjestön ja Uudenmaan piirin hallituksen jäsen, sekä Keskustan Luonto-työryhmän jäsen. Luonto-ryhmä luo suuntaviittoja Keskustan luontoarvoille ja –toimille. Keskustalainen alkiolaisuus vastaa arvomaailmaani ja puolueen uusia ohjelmia tuen lämmöllä. Otan aktiivisesti osaa puolueen toimintaan, linjauksiin ja päätöksentekoon sen kaikilla toimintatasoilla. Politiikka on demokratiamme tärkein työkalu ja tärkeä osa yhteisten asioidemme hoitoa. Yhteistä tulevaisuuttamme on vaalittava ja rakennettava; ja heikompiosaisista on pidettävä huolta.

Toki tunnistan politiikan monet haasteet ja heikkoudet sekä yhteensovittamisen ongelman nykymaailmaan, mutta politiikan vaihtaminen parempaan järjestelmään on sekä työlästä että riskialtista. Pidän parempana hidasta politiikan kehittämistä, kuin sen haukkumista ja vähättelyä.

Lohjalla olen ollut palvelutuotantolautakunnan jäsen ja varavaltuutettu viimeisen neljä vuotta. Osallistun aktiivisesti Keskustan valtuustoryhmän työhön. Siellä pohdimme yhdessä päätökseen asetettuja asioita. Lautakunnassa olen ahkera, otan kantaa ja teen muutosesityksiä aina tarpeen vaatiessa. Valtuustossa olen käynyt vasta kolme kertaa, mutta puheen olen pitänyt joka kerta, ja olen tehnyt myös valtuustoaloitteen.

Kuntapolitiikassa olen asianhoitaja, en idealisti. Asioiden asiallinen hoitaminen on Lohjalla ollut valitettavan työlästä, eikä aina ollenkaan mahdollista. Avoimen, reilun ja asiallisen asianhoidon eteen on jatkettava työtä. Lohjalla vallitsevat tavat ja tottumukset eivät vastaa nykyaikaista odotusta yhteistä asioiden hoitamisesta. Lohjalaisen hallintokulttuurin tervehdyttäminen on juuri nyt tärkeintä. Molemmin puolinen luottamuspula viranhaltijoiden ja luottamusorganisaation välillä halvaannuttaa koko Lohjaa.

Samoin terveen ja avoimen kuntatalouden hoitamisen eteen on ponnisteltava myös jatkossa. Kun perustoimintatavat paranevat myös yksittäisten asioiden hoito nopeutuu ja yksinkertaistuu.

Keskittämisen ja tiivistämisen aika on ehdottomasti ohi. Se sopii vain joihinkin erikoistoimiin. Arjen palvelut on oltava kohtuullisen lähellä ja helposti saatavilla. Terveyteen ja hyvinvointiin kannattaa panostaa, sillä se säästää valtavasti. Elinvoimaamme voimme parantaa ihan omasta takaa monin edullisin keinoin. Rahaa ei tarvitse etsiä merien takaa. Ilmastoasiat on huomioitava jokaisessa päätöksessä, kuten myös inhimillisyys. Kaupunkimme on meidän kaupunkilaisten, ei instituution, ja politiikka on väline edistää kaupunkilaisten, yritystemme ja yhteisöjemme asioita.

Muuttuva maailma huolestuttaa, mutta katson silti luottavaisesti tulevaan. Osaamme kyllä ratkaista haasteet, jos vain sallimme niin tapahtuvan. Ilmastoasioissa kehitys kulkee hurjaa vauhtia jo, ja hyvä ratkaisuja tuotetaan menestyksellisesti. Tekomme Suomessa on kuitenkin vasta malli muille. Merkitykselliset toimet tehdään yhdessä maailmalla, sopimalla, kehittämällä, ratkaisemalla. Rajoitteiden asettaminen täällä Suomessa yksilötasolla on oltava kohtuullista ja merkityksellistä. Isot suunnanmuutokset ilmastoasioissa tehdään ihan muualla.

Asetuin uudelleen ehdokkaaksi

Päätös ehdokkaaksi asettumisesta uudelleen ei ollut itsestäänselvyys. Ensimmäinen kausi kaupungin yhteisten asioiden hoidossa ei ole ollut helppoa eikä kovin mukavaa. Toisaalta kaikki opittu ja rakennettu tuo ehkä uudelle kaudelle helpotusta ja ne muutamat valonpilkahdukset omasta työstä pitää optimismin elossa. Tunnen edelleen, että työ yhteisen hyvän ja edunvalvonnan eteen on tärkeää ja merkityksellistä.

Keskustalaisen politiikan kehittäminen ja edistäminen on ollut sen sijaan erityisen kiinnostavaa ja innostavaa viimeiset vuodet. Kun yhteiset haasteet koronan ja ilmastonmuutoksen myötä ovat kasvaneet, yleinen suomalaisten arvopohja selkeytyi hyvin keskustalaiseen malliin sopivaksi. Se luo positiivista odotusta tulevaan. Yhteistyö keskustalaisten vaikuttajien kanssa ympäri Suomea on vahvistanut omaa näkemystä ja ajatusta. Vaikka täällä Lohjan seudulla saatan olla outolintu, laajemmalla kentällä sitä en ole. Olen puolueessa saanut ääneni kuuluville, esityksiäni edistetään, sanojani lainataan ihan ylimmällä tasolla asti. Kokemukseni keskustalaisuudesta ei vastaa ollenkaan sitä kuvaa, jota populismissa meistä ylläpidetään. Juuri nyt olen erityisen ylpeä oman puolueeni ohjelmista, avauksista ja työstä.

Lohjalla kuntapolitiikka on ihan toisenlaista. Meidän pienryhmän ääni jää isojen mielipiteen varjoon, vaikka kuinka asiaan toisi argumentteja ja faktoja. Puolueessa päätökset tehdään asiapohjalta, mutta kaupungissa aikaa menee faktojen keräämiseen ja niiden esille tuomisen taisteluun. Oman ison haasteensa tuo viranhaltijat, joilla on Lohjalla ihan oma missio ja maailmankuva. Viimeisen neljän vuoden aikana Lohja-laivaa ei ole kuljetettu yhdessä yhteiseen suuntaan. Pohjakosketus on nyt otettu.

Lähdin aikanaan kuntapolitiikkaan mukaan, koska johtava viranhaltija valehteli omalla arvopohjallani mitattuna törkeästi kouluverkkoasioissa. Silloin valehtelusta ei saanut kirjoittaa tai puhua ääneen, vaikka se kahvipöydissä tunnustettiin. Neljässä vuodessa valehtelu kasvoi ja levisi, oman kokemukseni mukaan. Nyt valtuustokauden lopulla tuo ilmiö on lopultakin tunnustettu. Ikävän ilmiön kaari on kääntynyt parempaan suuntaan. Se tuo vähän valoa ja toivoa, vaikka vielä pitää laiva irrottaa ja ohjata hyvälle väylälle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *