Kirje Lohjan valtuustolle 31.8.2020

Muuttotutkija Timo Aro julkisti uunituoreita tutkimuksiaan nurmijärvi-ilmiön uudesta tulemisesta 2.8.2020. Lohjan seutu vastaa todella hyvin tutkijan mukaan potentiaalista muuttokohdetta – kaupungin läheinen maaseutu. Olemmeko me valmiita ja halukkaita tarttumaan tähän mahdollisuuteen? Kuntatalouden haasteisiin positiivinen muuttovirta toisi nopeasti ja pitkäkestoisesti helpotusta. 

Nyt ihmiset etsivät väljää asuinaluetta hyvien yhteyksien ja toimivien peruspalveluiden ääreltä. Kriteerinä on helppo arki, jossa pandemioita ja muita maailman tuulia voi turvallisemmin ottaa vastaan. 

Meillä väljyyttä vielä on ja onneksi on myös vielä kouluja meidän väljillä kylillä. Olisi varmasti viisasta tässä kohtaa pohtia uudelleen julkisen liikenteen riittävyyttä, kaavoitusta ja rakennuslupien myöntämistä taajamien ulkopuolelle. Palveluverkon karsiminen tai tiiviin rakentamisen edistäminen tämän muutoksen ja mahdollisuuden edessä ei vastaavasti ole järkevää. Nyt pitäisi panostaa maaseutukoulujemme ympäristöjen vahvistamisen mahdollistamiseen, puhua kyläneuvoloista ja -terveyskeskusksista. Muut palvelut kyllä tulevat perässä. 

Maailma muuttui keväällä varmasti pysyvästi. Nyt puhutaan jo talousmallien uudistamisesta, ja sen rinnalla asuinpaikan valitsemisen kriteerien isolta tuntuva muutos on varsin pieni ja yksinkertainen asia. On täysin luonnollista, kun ympärillä kaaostaa, perhe viedään turvaan. Me voimme helposti, vähän asennetta muuttamalla, tulla Nurmijärven rinnalle kiinnostavaksi ja turvalliseksi kotikunnaksi. 

Ystävällisesti,

Kirsi Ferin

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *